top of page
.PNG

COLUMNS ARCHIVE 

Newspaper, Magazine and more...

Melis Alphan

Belki içinizde bir müzisyen gizlidir.


Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öÄŸretim üyesi Prof. Dr. Ozan Evrim Tunca’yı klasik müziÄŸin yaygınlaÅŸması ve daha geniÅŸ bir kitle tarafından anlaşılması için yaptığı çalışmalardan tanıyoruz.

 

Evin Ä°lyasoÄŸlu

Kayıtlardaki emekler.


Birikim ve özveriyle hazırlanmış nice CD kaydı masamın üstünde sıralanmış duruyor. Onları dinleyip deÄŸerlendirecek ve okurlarımla paylaÅŸacak zamanı ancak bulabildim. Her birisinde özenle seçilmiÅŸ yapıtlar büyük emeklerle basıma girmiÅŸ. Yeni kurulmuÅŸ oda müziÄŸi toplulukları, bestecilerimizin eski ya da yepyeni yapıtları, bir keman-piyano ikilisi ve iki triodan söz etmek istiyorum. Aralarında daha önceden ender kaydedilmiÅŸ yapıtlar olduÄŸu gibi eskiden beri en çok kaydı yapılmış eserlerin de yeni bir solukla çalınmış yorumları var.
 

Gökçe Uygun

Klasik müzikle tanışmak isteyenlere...


Klasik müzik sever misiniz? Yoksa pek çok insan gibi bu ‘seçkin’ olarak tanımlanan müziÄŸe mesafeli misiniz? Bir klasik eserin nasıl dinlenmesi gerektiÄŸini biliyor musunuz? Bu müzikten gerçekten zevk alabileceÄŸinizi farkında mısınız?

Klasik müzikle tanışma fırsatı bulamamış insanlara bu müziÄŸin gizli kalmış güzelliklerini tanıtmayı kendine misyon edinen EskiÅŸehir Anadolu Üniversitesi Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Ozan Evrim Tunca’ya kulak verin o halde.

Füsun Ä°kikardeÅŸ

Müzik yeteneÄŸi, zeka ve teknoloji üzerine.


KMüzik yeteneÄŸi, zekave teknoloji üzerine Ülkemizin onur listesindeki cevherlerden biri de Ozan Evrim Tunca. Kendisi müzik profesörü! Çocuk yaÅŸta hedefini koymuÅŸ: Ya sanatçı ya bilim adamı olacak. Sanatçı olmuÅŸ ama bilimi bir kenara atmamış. Neler yapmış neler...

Viyolonsel sanatçısı ve öÄŸretim üyesi Doç.Dr. Ozan Tunca konserlerine slaytlı sunumlar ve çaldığı parçalarla ilgili sunumlar katıyordu. Tarzı beÄŸenilince klasik müziÄŸi tanımayanlara özel sunumlar yapması için talep gelmeye baÅŸladı. AraÅŸtırmaya giriÅŸti ve klasik müzikte insanları korkutan, anlaşılmayan, soÄŸuk gelen noktaları bulup çıkardı. Cevapları bir konferansa sonra bir kitaba dönüÅŸtürdü. Bugüne kadar 2500 öÄŸrenciye ve bir çok yetiÅŸkine klasik müziÄŸin nasıl dinleneceÄŸini anlattı.
Hürriyet, Ayten Serin

 

60 Dakikada Klasik Müzik kitabı tam da ön yargıları ve tedirginlikleri önlemek için yazılmış. Kitap klasik müzik kültürü içinde okuru hızlı bir tura davet ediyor ve sanatçıları, dönemleri tanıtmanın dışında konserde dinleyicinin nasıl giyinmesi gerektiÄŸinden tutun da, nerede alkış patlatması gerektiÄŸine kadar birçok önemli detayla ilgili bilgi veriyor.
Sabah, Olkan Özyurt

 

Klasik müzikle tanışma fırsatı bulamamış insanlara bu müziÄŸin gizli kalmış güzelliklerini tanıtmayı kendine misyon edinen çello sanatçısı Doç. Dr. Ozan Tunca 60 Dakikada Klasik Müzik adlı bir kitap hazırladı. Konu hakkında hiç bilgisi olmayan insanların bile hiç zorlanmadan okuyup anlayabileceÄŸi bir kitap olan 60 Dakikada Klasik Müzik, aklınızda oluÅŸabilecek “Klasik müzik ne demektir?”, “Ben neden klasik müzik dinlemeliyim?”, “Bu müzikten gerçekten ben de zevk alabilir miyim?” gibi soruların cevaplarını içeriyor.
Özlem Ertan, Taraf Gazetesi

 

Viyolonsel sanatçısı Doç. Dr. Ozan Tunca, “60 Dakikada Klasik Müzik” adını verdiÄŸi CD’li kitabında, bu müzik türünü anlama ve öÄŸrenme imkanı sunuyor. Konsere giderken ne giyileceÄŸinden ne zaman alkışlamak gerektiÄŸine kadar her türlü konuya kitabında yer veren sanatçının amacı, herkese bu müziÄŸi sevdirmek. Malum; Klasik Müzik tavuklar rahat yumurtlasın, inekler huzur içinde süt versin diye bestelenmiyor. Yine de “kalsın ben almayayım bana hitap etmiyor” diyorsanız. Ozan Tunca’nın hazırladığı CD-kitaba bakmanızı tavsiye ederiz. SevebileceÄŸinizi göreceksiniz.
Eyüp Tatlıpınar, AkÅŸam Gazetesi Cumartesi Eki

 

Viyolonsel virtüözü Doç. Dr. Ozan Tunca, klasik kelimesinin toplumdaki ağırlığını eritmek için bir kitap yazdı: “Evde-Arabada-Heryerde-60 Dakikada Klasik Müzik…” Kitabı okuyup CD’sini dinleyenler için kaçış yok; Klasik Batı MüziÄŸi ya sevilecek ya sevilecek…
Ülkü Özel Akagündüz, Zaman Gazetesi Cumaertesi Eki

 

Klasik müzik uzakta bir ÅŸehir mi? Neden klasik müzik bize bu kadar uzak? Klasik müzik hakkında bir ÅŸey bilmiyoruz. Ä°nsan bilmediÄŸi bir ÅŸeyi sevebilir mi? Ozan Tunca’nın yazdığı ‘Evde-Arabada-Heryerde 60 Dakikada Klasik Müzik’ adlı kitapta tüm bunların cevabını bulabilirsiniz.
Görkem Yeltan, Radikal Gazetesi Kitap Eki

 

60 Dakikada Klasik Müzik, Klasik Batı MüziÄŸini anlattığı gibi vereceÄŸi haz konusunda da iddialı. Kitap, iyi bir klasik müzik dinleyicisi olabilmek için sadece 60 dakika ayırmanın yeterli olduÄŸunu savunuyor.
Arzu Haksun Güvenilir, Radikal Gazetesi Kitap Eki

 

EskiÅŸehir Anadolu Üniversitesi öÄŸretim üyesi, viyolonselci Doç. Dr. Ozan Tunca’nın bugüne dek verdiÄŸi, her biri 60 dakika süren konferanslardan doÄŸan bu CD-Kitap, klasik müzik hakkında kısa, kolay ve ihtiyaç duyulan faydalı bilgiler vererek bu müzikle küçükten büyüÄŸe herkesin tanışmasını amaçlıyor.
Andante Dergisi

 

Bu kitap 60 dakikada klasik müziÄŸi sevdiriyor. Klasik müziÄŸi ‘kapı gıcırtısı’ olarak nitelendiriyor ve ilgilenmiyorsanız Doç. Dr. Ozan Tunca’nın 60 Dakikada Klasik Müzik adlı kitabına bir göz atın. Daha iyi anlamak ve müzikten zevk almak için çeÅŸitli önerilerde bulunan Tunca “Klasik müziÄŸe adım atmak isteyenlerin yüreÄŸinde bir pencere açılacak” diyor.
Soner Can, Star Gazetesi Cumartesi Eki

 

Dilerim ki bu güzel çalışmanıza tanık olan bir köy çocuÄŸu da yıllar sonra sizin kadar baÅŸarılı bir sanatçı olarak sizi onurlandırır.
Berna Ä°leri, Ä°zmir

Kitabınız ve dolayısıyla cd ile büyük bir destek aldım sizden… Ä°lköÄŸretim okullarında müzik dersi haftada 1 ders, yani 40 dakika…Müzik gibi bir okyanustan sadece damlalar verebiliyorum onlara. Her dersimde 15 dakikayı kitabınıza ayırıyoruz…
Özlem OÄŸus, Sarıyer Mehmet Akif Ä°ÖO, Uzm. Müzik ÖÄŸr.

 

"60 dakikada klasik müzik"i dün akÅŸam aldım, bugün de dinledim. Çok güzel bir çalışma olmuÅŸ, seni kutluyorum. Canlı, coÅŸkulu, öÄŸretici olmanın yanı sıra kuru olmaktan , gereksiz bilgilerle genç dinleyiciyi sıkmaktan uzak kalmış, sevimli, 60 dakikanın sonunda dinleyiciyi o eserleri tekrar, yepyeni bir kulakla dinlemeye yönlendiren bir çalışma. Bana, son zamanlarda Fransa'da büyük baÅŸarılar kazanan, aynı tür programlar yapan, öÄŸretici kitaplar yazan Jean-François Ziegel'i düÅŸündürdü. Fransa gibi  "geliÅŸmiÅŸ", hiç olmazsa klasik müzik açısından bizim çok ötemizde bir ülkede bile, gençler "klasik müzik"ten bucak bucak kaçıyor, rock'a, pop'a, rap'a...günlük, yaÅŸamlarında baÅŸ yeri veriyorlar. Ä°ÅŸte Ziegel de, senin ülkemizde yaptığın gibi, gençleri, hatta yaÅŸlıları da, klasik müziÄŸin (senin deyiÅŸinle) "muhteÅŸem hazine"sini tanımaya çağırıyor. Bin defa kutluyorum seni, bu kitabın ve CD'nin milyonlarca gence, yüzlerce okula ulaÅŸmasını diliyorum.
Üner Birkan
 

Merhaba. Sizi ilk kez dinleme fırsatını Yunus Emre Kültür Merkezinde (Pendik) vermiÅŸ olduÄŸunuz konserde buldum.Hiç klasik müzik dinlememiÅŸ biri olarak tek kelime ile siz ve arkadaÅŸlarınız mükemmeldiniz.Bugüne kadar grubunuzu duymadığım için kendimi çok yarım ve cahil hissettim.YüreÄŸinize ve emeÄŸinize saÄŸlık ,müzik ziyafeti için çok teÅŸekkürler…

Mine Öztürk 
 

Merhaba. Konser baÅŸlangıcında yaptığınız konuÅŸmada; uzun süre, detaylı ve özveriyle yaptığınızı söylediÄŸiniz çalışmalar neticesinde hazırladığınız eserlerin, bir çırıpıda icrasından sonra, yok olup gitmesinden yakındınız. Ve bu yolla neden aynı anda bir resim yapıldığını açıkladınız. Ressamın ezgilerinizden etkilenerek ortaya çıkardığı tablo, sizin yitmesinden endiÅŸe duyduÄŸunuz hislerin kalıcı,somut halini oluÅŸturduÄŸunu düÅŸünüyorsunuz.

Yaptığınız açıklamadan bunu anladım ve bazı sorular aklıma geldi.

1.Enstrumanınızdan çıkan tınılar nasıl “yok” olabilir? Ä°cra anında zamanın durduÄŸunu hissetmez miyiz? Zamanı durdurduÄŸunuz o anlarda, yaÅŸadığımız haz nasıl kaybolabilir? Aşık olduÄŸumuz insanın içimizdeki bakışı, yok olup gider mi? Ya da kokusu.

2.Hayatın anlardan oluÅŸtuÄŸunu düÅŸünürüm. Bir parçayı çaldığınızda çıkan “ses” de sadece o an için deÄŸil midir?

Belki, sadece yapmak istediÄŸiniz, sevgilinizin bir fotoÄŸrafını saklamaktır. Ancak bu yalnızca ikiniz için olur. Oysa herkes aynı kiÅŸiye aşık olmaz. Amaç bu ise, baÅŸka.

3.Ä°cra esnasında, önce ve sonra yapılanlar “özgürlüÄŸümüzü” kısıtlamıyor mu?  Alkıştan, resim yapmaya, parça hakkındaki açıklamalara kadar hepsi, konulan sınırlar deÄŸil midir?

4.Özgürlük konusundaki sorunlar, ilerleyen teknoloji sayesinde, konserlerin olabildiÄŸince bireyselleÅŸmesiyle çözülebilir mi?

5.Asıl ölçüt; sanatçının özgürlüÄŸü, dinleyene ne iletmek istediÄŸi mi?

Utku Cem
 

Ancak bir tanesini özellikle dinlemekle çok büyük zenginlik kazandığımı düÅŸünüyorum. Prof. Dr. Ozan Evrim Tunca, on yıl ABD’de yüksek lisans ve doktora yaptıktan sonra gelmiÅŸ ülkeye, EskiÅŸehir Anadolu Üniversitesi’nde göreve baÅŸlamış. Yurda döndükten beÅŸ yıl sonra “60 Dakikada Klasik Müzik” adını verdiÄŸi bir kitap yazmış. Klasik müziÄŸi sadece “elit” zümreye ait bir kaynak deÄŸil tüm insanlarımızın yararlanabileceÄŸi bir hazine olarak ortaya koymaya, insanları bu müzikle tanıştırmaya çalışmayı hedeflemiÅŸ. Pek çok konferans vermiÅŸ. Kendi de çok genç olan Tunca yaklaşık on yıldır müzik yetenek tespiti ile uÄŸraşıyormuÅŸ. Bu konuda bir patenti varmış. ArkadaÅŸlarıyla yeni ve kapsamlı bir test daha geliÅŸtiriyorlarmış. Bakanlığın kullanımına da sunacaklarmış bu testi. Amaç, çocukların yeteneklerini küçük yaÅŸtan keÅŸfetmek. Meraklısı ÅŸu adrese bir bakabilir: http://mytwebapp.azurewebsites.net...
Hoca gençlerden oluÅŸan bir de orkestra kurmuÅŸ… 500 çocuk varmış orkestrada: Göztepe Ä°ki Elin Sesi Var Çocuk Senfoni Orkestrası… Onu da YouTube’da izleyebilirsiniz… ABD’de eÄŸitim görüp kapağı oralara atmak için yırtınan bazı gönül fukarası vatandaÅŸlarımız Tunca hocanın hikâyesine keÅŸke bir göz atabilseler…
Ali Saydam

Andante Magazine

bottom of page